Graffitikierros Pasilassa

Jos käyt Pasilan kauppakeskus Triplassa niin kannttaa tehdä myös kierros aivan sen lähimaastossa, jossa voi ihailla upeita graffiteja ja muraaleja. Viime vuosina alue on täyttynyt monipuolisesta katutaiteesta ja graffiteista, ja siitä onkin tullut Suomen suurin katutaiteen keskittymä. Helsinki Urban Art ry:n aloittama hanke on houkutellut paikalle niin monia kotimaisia kuin ulkomaalaisia taiteilijoita ja teoksia tulee alueelle koko ajan lisää. Kuvassa on Virolaisen Edward von Lõngusin tekemiä historiallisia hahmoja, jotka pystyy herättämään henkiin älypuhelimeen ladattavan sovelluksen kautta. Ja värillinen historiallinen hahmo olen minä!  

Kuvassa on Antti Männynvälin teos. Varsinkin näin korona-aikana graffiti-suunnistus on oivaa tekemistä ulkosalla itsekseen tai vaikka koko perheen kanssa.

Kartta teoksista löytyy osoitteesta: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1UNA-Zoe_rl5yBqePyYDdi-i8cWc&ll=60.20003529542832%2C24.939322691560342&z=16

Karttaan on merkitty kenen teos on missäkin paikassa ja minä vuonna se on tehty.

Yhdysvaltalainen Wingchow maalasi muraalin Asemapäällikönkatu 10 – 12 välissä sijaitsevaan portaikkoon. Teoksista voi vaikka koostaa hauskan kuvasarjan itselle tai perheelle. Alueelta pääsee kätevästi Helsingin keskustaan raitiovaunulla nro 7 ja 9.

Itä-Pasilan merkitys Helsingin graffitiskenelle on ollut hyvin merkittävä, sillä siellä sijaitsi aikanaan Galleriaksi kutsuttu kaupungin keskeisin maalauspaikka vanhassa rautatietunnelissa. Nykyään rautatie on jo purettu, ja Galleriastakin on jäljellä vain jäänteet paikalle rakennetun uuden tien takia.

Portaikkoa ympäröivä Antti Männynvälin panda-aiheinen seinämaalaus on tyypillistä Männynvälin modernia katutaidetta, joka on saanut vaikutteita graffitista ja sarjakuvista.

Isoveli valvoo? Norjalainen AFK kritisoi taiteellaan älypuhelimien ja sosiaalisen median roolia. Tämä on mielestäni ehkä näyttävin teos Pasilassa. Se on tehty taidokkaasti kolmiulotteiseksi ja hyödynnetty ympärillä vallitsevaa tilaa.

Malmöläiset katutaiteilijat Delicious Brains ja Ossian Theselius tekivät yhdessä helsinkiläisen Ineksen kanssa muraalin Kellosillan hissikuiluun. Tämä teos jatkuu maasta pitkälle ylös asti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.